Ind. Def. Workout - Stance - Neden ?

Bu yazıda, okuyacaklarınızın bir çoğu kendi kişisel tecrübelerim ve değerli büyük basketbol koçlarından aldığım birbirinden kıymetli bilgilerden oluşmaktadır. Anlattıklarımın  kalıplaşmış bir biçimde uygulanması gibi bir şey söz konusu olmamaktadır. Bu yazıyı yazma amacımda bu değildir. Basketbol dinamik, yüksek tempoda geçen ve hareketli bir oyundur. Mod'a mod, bu bu şekildedir şeklindeki bir yaptırımı değil, bu bu şekilde olursa daha fazla fayda sağlar, bir de bu şekilde yapmayı deneyelim felsefesi ile bu yazıyı yazıyorum.


Basketbol için savunma -> stance demektir. Spor okullarından itibaren, sporculara ilk gösterilen hareketlerden biri savunma temel duruşu Stance'dir. Anlam benzerliği nedeniyle Türkiye'de bir çok koçun savunma duruşu olarak, hakemlerin kullandığı silindir prensibinin gösteriliş şekli olan temel duruşu gösterdiğini biliyorum. Hakemlerin kullandığı ellerin göğüs hizasında durduğu silindir prensibini gösteren Stance ile bizim savunmada kullandığımız hatta açık ve kapalı olarak ikiye ayırdığımız stance'in farklı olduğu aşikârdır.


Savunma temel duruşu, daha doğrusu açık Stance'i daha detaylı tanımlamak ve bazı püf noktalarına dikkat çekmek istiyorum. Öncelikle savunma duruşununda vücudumuzun neden ve nasıl durması gerektiğini belirtmek de fayda var
Savunmanın bacaklar ile yapıldığınu vurgulayarak önce Bacakların nasıl ve neden bu şekilde durması gerektiğini incelemek istiyorum;
Bacaklar; omuz genişliği kadar açıklıkta , Hücumun hamlesine göre; Sağa, Sola ve Geriye çapraz adımlarını rahat atacak kadar genişlikte olmalıdır. Fazlası Slide (kayma adımı ) ve drop step ( çapraz geri adım ) yaparken dez avantaj sağlar. Gereğinden fazla Geniş Stance yapmak toplu oyuncunun geçiş koridorunu daraltmış gibi gözükebilir ve genelde koçlar savunma oyuncularına geniş stance talimatı verir. Gereğinden fazla bacakların açık olması, topa karşı yapılan devamlı savunmalarda ( Slide, drop step ) sıkıntı yaşatacaktır. Bu noktada kalıplaşmış bir metrik ölçü veremeyiz. Doğru olanı ise; oyuncunun bu mentalite içinde, koçunun da yardımıyla ideal ayak açıklığı ölçüsünü bulmasıdır. Dar Stance hareketli ( devamlı )savunmada çok ufakda olsa bir avantaj sağlar fakat; ayakları birbirine çok yakın olan oyuncu daha dik duracağından, toplu oyuncunun ilk hareketine tepki veremez. 1x1 çok kolay geçilir. Sadece geçilirken bir nebze olsun o da sadece yana doğru bir veya  iki kayma adımı atabilir. Ama kesinlilikle dar stance pozisyonu savunmacı için çok büyük bir handikaptır.


Savunma kesinlikle ve öncelikle bacaklar ile yapılır. Ellerini iyi kullanan savunmacı ise, diğer savunmacıların bir adım önüne geçer. Savunmada ellerin kullanımı genellikle; Toplu oyuncunun topuna el uzatarak müdahale etme ve foul alma, toplu oyuncu savunma oyuncusunu eksiltirken ayak çekemeyerek ve  el uzatarak foul alma, son olarak da şut atan oyuncuya el göstermeye çalışırken atış foulü ( P2) alma şeklinde son bulur ne yazık ki. 


Eller,  belin biraz daha altında silindirin çok da dışına çıkmayacak kadar açık ve avuç içleri hücum oyuncusunu tercihen topu gösterecek şekilde olmalıdır. Benim inancım ellerin yüksekliğini topun konumuna göre belirlemenin doğru olduğu yönünde. Ellerin konumunuda aynı bacakları kullanmak gibi bir kalıba sığdırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Şut atmaya kalkan bir oyuncuya elleri diz mesafesinde  tutarak savunma yapmak marjinal bir katkı sağlamayacaktır. Savunma kesinlikle bacaklarla yapılır fakat; elleri kullanmak da ustalık işidir.




Stance'de mümkün olduğu kadar kambur çıkartmamakda fayda var. Çoğu koç sırtın dimdik durmasını ister ama günümüz modern  basketbolunda screen'e takılmamak için ellerini yere koyup dönecek kadar yere yaklaşan savunmacıların olduğunu düşünürsek bu noktayı belirtmekde fayda var.Yukarıda bahsi geçen konuları oyunculara göstermek de de düzgün bir içimde öğretmek gerekir.  Ama uygulamada oyuncudan öğretilen herşeyi eksiksiz yapmasını beklemek ve onu sıkboğaz etmenin büyük bir katkısı olmayacaktır.


Kapalı Stance ( Denied - Deny ) Topsuz oyuncunun ki bu genelde forvet olur, forvet oyuncusunun topu almak için yaptığı hamleye karşılık savunma oyuncusunun vücudunu forvet oyuncusu ile top arasına koyarken aldığı stance pozisyonuna verilen isim olarak tanımlıyorum. Kapalı Stance pozisyonuna bu yazının devamında deny olarak devam edeceğim.




Deny; kelime anlamı olarak da engellemek, red etmek anlamına gelir. Deny kendi içinde ikiye ayrılır. Birincisi kısa oyunculara karşı yapılan deny. İkincisi ise alçak postta top isteyen oyunculara karşı yapılan ve genelde yarım önden almak olarak tabir edilen savunma duruşudur. Her ikisinde de amaç aslında basketbolun temel savunma prensiplerinden biridir. Topsuz oyuncuya top almadan savunma yapmak, topu aldıktan sonra savunma yapmaktan daha iyidir. Özellikle alçak postta 5 numara tipindeki geniş ve kilolu oyunculara topa sahip olmadan önce savunma yapmazsanız. Takriben 4-5 dakika içinde 5 foul alır ve rakibin hanesine 10-12 sayı civarında bir sayı yazdırırsınız. Bu tipdeki oyuncun kendi bitirişleri olduğu gibi birde topu alıp boyalı alana soktuktan sonra ters taraf şutörlerine vererek bulduğu sayılarda olacak ve takım savunması bozulacaktır. Bu bölümü Ind. Def. Workout - Low Post Deny bölümünde uzun uzun inceleyecek ve püf noktalarını anlatacağım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbola Özgü Kuvvet Çalışmalarına Giriş

Ana Hatları ile Transition Defense

Temel Basketbol Eğitimi - Atletik Stance - Dribbling - Komut