Basketbol Öğrenim Piramidi'ne giriş


Benim basketbol öğretimi metoduma göre; basketbol öğrenim piramidinin alt kısmından üst kısmına doğru bir gelişme söz konusudur. Bu piramitte; Her alt basamak, kendi grubundaki bir üst basamağın temelini oluşturur.  Bu metodları en iyi şekilde geçen basketbolcunun, piramidin en üst kısmına ulaştığında kendi yetenekleri neticesinde ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmış olcaktır.


Benim basketbol felsefem, temelde çok ve doğru çalışmak üzerine kuruludur. Yetenekli, becerikli ve öğrenmeyi öğrenmiş sporcuların doğru ve çok çalıştırılarak ilerleme kaydedebileceği inancı içerisindeyim. Basketbol öğretim piramidini destekleyen ve var oluşunun esas nedeni olan düşünce budur. 



Bu metot 6 bölümden oluşur Bunlar;




1 - Kuvvet , Kondisyon ve Koordinasyon Gelişimi:


Piramidin en alt kısmını oluşturan bölümdür. Bu bölümde sporcunun kassal ve motorik özelliklerini nasıl geliştirebileceğimizi göreceğiz. Devamında ise sporcunun kondisyonunu en üst seviyeye nasıl getirebileceğimizi ve onu en üst noktada nasıl muhafaza edebileceğimize bakacağız. Basketbola özgü kuvvet- sürat ve çabukluk çalışmalarına yer vereceğiz. Bu idmanların sezon içine dağılımına, haftalık, aylık ve yıllık programlara nasıl yer verebileceğimize dikkat edeceğiz. Kuvvet gelişiminin yanı sıra, sporcu destek ürünlerine, beslenme desteklerine ve anabolik,androjen steroidler hakkında da bazı bilgiler olucak


2 - Individual Defensive Skills & Fundamentals:


Piramidimizi 2 ye ayırdığımız bu bölümde . Savunmanın önemine inanan bir koç olarak, önceliğimizi savunma fundamentalına ve savunma becerilerine vereceğim. Bu bölümde temel savunma bilgisi, savunma becerisi ve savunma fundamentalı üstüne çalışmaları göreceğiz. Savunma fundamentalı ve becerisi hakkında ünlü koçların yazılarının çevirilerine de yer vermeye çalışacağım.


3 - Individual Offensive Skills & Fundamentals :


Bu bölümde hücum becerileri ve hücum fundamentalı çalışmalarıan yer vereceğim. Hücumda basit ve çabuk oynamaya inanırım. Yayınlayacağım drillerin bir çoğuda bu felsefe üstüne olacaktır. Farklı Drill kullanmayı pek sevmem. İnandığım basketbol felsefesinin gerektirdiği ve genellikle oynadığımız düzenlerin parçalarını oluşturan driller kullanırım.


4 - Team Offence:


Hücum düzenlerinde bireysel yetenekleri kullamayı severim. Bu yetenekleri kullanma metodları, düzenler, setler ve set düzenleri hazırlama, bunları uygulama ve öğrenim metodları. İlk aşamada diğer değişkenler sabitken yapılabilecek düzenler. İkinci aşamada bazı özel durumlarda uygulanan veya uygulanmış düzenler. Primary Br. & FastBr. & Secondary Br.çalışmalarının hücum bölümü yine burda olucak. Mtm ve Zone hücum düzenleri, Son saniye oyunları , Balance Offense, Tempo Offense gibi hücum sistemlerinede yer vermeyi düşünüyorum.


5 - Team Defence


Savunma da; help, help to helper, help & recover, rotasyonlar, pressler ve kombine savunmalar. Savunma setleri. Maçlara özgü savunmalar. FastBr. savunması , Transition savunması. Mtm ve Zone savunma düzenleri.


6 - Special Situtaions


Kenar oyunları., Hücumda özel oyunlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbola Özgü Kuvvet Çalışmalarına Giriş

Ana Hatları ile Transition Defense

Temel Basketbol Eğitimi - Atletik Stance - Dribbling - Komut