Ind. Def. Work. - Kısa - Toplu Oyuncu Savunması

Kısa oyuncular genellikle boyu her ne olursa olsun. Ball Handler diye de tabir edilen, top kontrolü  yüksek oyunculardır. En yetenekli demiyorum, Top kontrolü çok yüksek, topa hakim olan oyunculardır. Genellikle boş şutları kaçırmazlar, kuvvetli penetre edip en boştaki isme topu kazandırır takımın asist - skor yükünü çeken oyunculardır


Toplu oyuncu savunmasının bu bölümünde, Dribbling ile gelen kısa oyuncunun ( guard - forvet ) yarı sahada  savunulmasını görelim.

Basit ama etkili bir cümle; Savunma her zaman topa yapılır. Savunmacının hücum oyuncusunun beline elini dayayarak handcheck foul alması olumsuz bir durumdur. Toplu oyuncuyu savunurken ilk olarak toplu oyuncu ile savunmacının mesafesini ayarlaması önemlidir. Bu mesafe savunmacının hamle yapmak istediğinde kolunu uzatabileceği kadar olmalıdır. Burda konuyu ikiye ayırmakta fayda var. Toplu oyuncudan  gereğinden fazla uzakta durursak ne olur ? Gereğinden fazla yaklaşırsak ne olur ? Daha öncede belirttiğim gibi kalıplaşmış cümleler yerine neden-sonuç ilişkisine dayanan bir yöntemle avantaj ve dez avantajları belirtmek oyuncunun işini kolaylaştıracaktır

Toplu oyuncuya gereğinden fazla ( tight - closet ) yaklaşmak toplu oyuncunun savunmayı geçmesini kolaylaştırır. Koç kenardan dribbling'e baskı yap dediğinde, hücum oyuncusunun ağzının içine giren bir savunmacı genelde foul alır. Bunun nedeni kendi silindirinden çıkarak hücum oyuncusunun silindiri içerisine girdiğinden, toplu oyuncu dribbling yaparken, savunmacı da foul yapar. Yakın savunma yapmak ile baskılı savunma yapmak çok karıştırılan iki kavramdır. Yakın savunma yapmak daha bireysel olup, hücum oyuncusunun hareketlerini kısıtlayıp ona geniş alan bırakmamakdır. Baskılı savunma ise genel olarak hücum oyuncusunun topla, diğer oyuncularında topa doğru yaptığı hamleleri engellemek ve skor üretmesini zorlaştırmak anlamına gelir. Bu iki kavram birbirine çok yakın olmakla birlikte teoride farklılıklar taşır.
Yakın savunma yaparken öncelikle hücum oyuncusunun kuvvetli olduğu tarafa gitmesini engellemek gerektiğini biliyoruz. Saha içinde çoğu hücum oyuncusu önce savunmacıyı eksiltir ve  savunmacısını peşine takarak, çembere doğru kuvvetli bir penetre eder ve son hamle esnasında savunmacısını omzuna alarak power-shoot ile basket foul kazanır. Gereğinden fazla yakın olmanın bir diğer dez avantajı ise; hücum oyuncusu kapattığınız tarafa doğru dribbling yapmasına izin verirseniz onu bir daha yakalama şansınız olmayabilir. Yakın savunmacılar genelde bu tip bir durumda foul alırken bazı üst seviye basketbolcular off- foulde yaptırabilirler.

Gereğinden fazla uzakta durursanız, toplu oyuncunun rahat hareket etme imkanı artar. Üst seviye sporcular bu tür durumları boş şut olarak değerlendirir ve takımına skor kazandırır. Çok uzakta duran bir savunmacıyı dribbling fake 'ler ile aldatmak daha kolaydır. Bir çok hücumcuda bu tür durumlarda büyük ve hızlı dribblingler ile çembere giderler ve savunmacısınıda içeri çekerler. Etkili penetreler diğer yardımcı savunmaları üstüne çeker ve boş şut sayısı artar.

İdeal bir mesafenin önemini görüyoruz. Peki ideal mesafe savunmacıya neler kazandırır ?

İdeal mesafesini koruyan bir sporcu, topa ufak hamleler yapabilir. Prensip olarak oyuncularımızdan top çalmalarını istemeyiz. Ama bazı durumlarda oyuncular saha içinde kendi insiyatiflerini kullanarak topa hamle yaparlar bu hamlelerin başarı oranı toplu oyuncuya yakınlık ile doğrusal orantılıdır.
İdeal mesafesini koruyan savunmacı, her zaman toplu oyuncu ile çember arasında paralel kalma şansı yakalar ki; bu da savunmacıya hücum oyuncusunun yaptığı hamlelere cevap verme şansı tanır. Toplu oyuncu şuta kalkarsa şut savunması yapmak için yeterli mesafe vardır.

Toplu kısa oyuncu savunmacıyı eksiltirse, savunmacının yapması gereken eksilidiği yöne doğru çapraz geri adım atmak ( drop step ) ve hücum oyuncusunu yakalayarak tekrar karşısına geçip stance oturmaktır. Çoğu savunmacı eksilince, hücum oyuncusunu yakalar ama son bir efor harcayıp önüne geçmez. Onunla omuz omuza baseline kadar devam ederler. Bu tip durumlar genelde hakemin foul çalması ile son bulur. Doğru olanı eksildikten sonra hemen hücum oyuncusunu bulmak ve karşısında stance oturmaktır. İyi savunmacı toplu oyuncunun yaptığı yön değiştirmelere drop stepler yaparak cevap verir ve hücum oyuncusunu göğüsleyerek potadan uzaklaştırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbola Özgü Kuvvet Çalışmalarına Giriş

Ana Hatları ile Transition Defense

Temel Basketbol Eğitimi - Atletik Stance - Dribbling - Komut