Ind. Def. Fund. - Pressure of Pass Line

Savunma fundamentalında ki en önemli konulardan biriside pas kanallarına baskı yapmak ve pası savunmaktır. Çoğu koçun pek üstünde durmadığı bir konudur. Bu noktada takıma ne kadar marjinal katkı sağladığını ve neden yapılması gerektiğini belirtmekte fayda var. Daha sonrada ne zaman , nerede ve ne şekilde yapılması gerektiğini görelim

Pas kanallarına baskı yapmak daha kısa tanım ile pasa baskı yapmak. Genel anlamda savunma adına, takım savunması bazında önemli bir konudur. Takım savunmasını oluşturan ögelerden biri olarak sayılması gerektiğine inanıyorum. Başlı başına bir öge olmamakla birlikte takım savunmasnı tamamlayıcı niteliktedir.

Paslara baskı yapmayı iki başlık altında ele almak gerektiğine inanıyorum. Birincisi pası alacak topsuz oyuncuyu savunmak, onun pas kanalını kapatmak olabilir. İkincisi ise pası verecek oyuncuya yapılan savunmadır. İdeal mesafe ile stance'de durmak ve topa devamlı baskı yapmak toplu oyuncunun pasına baskı yapmak olarak adlandırılabilir.

1 - Topsuz oyuncunun pas kanallarına baskı yapmak; topusz oyuncumuzun pas almak için pas açısına geldiğini kabul edelim. Bu aşamada ilk yapacağımız vücudumuzu araya koymak olacaktır. Deny ( Denied ) etmek en etkili pas savunmalarından biridir. Verilen pas ister set düzenin başlarken verilen GİRİŞ PASI olsun, ister set düzeni devamında single ( tek ) veya stigger ( Sıralı ) screen'den çıkan forvetin kullanacağı şuta verilcek pas olsun. Forvetin bu pası almasına engel olmak için ideal mesafe içinde vücudu araya koymak veya forvetin bir - iki adım gerisinde kalıp el uzatarak pas kanalına müdahalede bulunmak olabilir. Burdaki kritik nokta ise forveti deny ederken backdoor cut yememektir. Çoğu savunmacı forvet oyuncusunu deny ederken backdoor cut yer. Buda savunmayı büyük sıkıntıya sokar.
Uzun oyuncuyu pas almadan önce savunmak istersek, onu yarım önden deny etmeliyiz. İkinci bir opsiyon ise tam molarak önüne geçmeli ve arkaya doğru atılacak lob paslara ters taraf forvetinden yardım getirmek de olabilir. Uzun oyuncular, özellikle 5 numara tipindeki kuvvetli oyuncular low postta savunma için büyük risktir. Topu almadan önce savunulmaları forvetlere nazaran daha büyük önlem taşır.
Uzun oyuncu topa sahip olmadan önce özellikle bacak kuvvetinden faydalanarak deny etmek gerekir.

2 - Toplu oyuncunun pasını engellemek, pas kanalına baskı yapmak. Hücum ederken genelde oyuncularımıdan en boş ve en doğru şutu kullanmalarını isteriz. Bunun bir yan ürünü doğrusal olarak çok pas yapmaktan geçer. Pas fake'leri de burda kritik bir noktadır. Toplu oyuncu dribbling yaparken pasına baskı yapmak topu tuttuğunda pasına baskı yapmaktan çok daha zordur. Dribbling yapan oyuncu pas vereceği tarafa doğru yönelirken, topu saklama eğilimindedir. Tpolu oyncu power dribbling ile topu saklarken, bir yandan da pas vereceği arkadaşının pas açısına gitmeye çalışır. Eğer pasa baskı yapmak isterken çok fazla yönlendirmeye çalışırsak dribblingli oyuncu savunmacısını eksiltebilir. Burda yapılacak en doğru şey; toplu oyuncunun topu tutmasını sağlamaktır. Topu tutmuş bir oyuncuya baskı yapmak çok daha kolaydır.

Topu tutan oyuncunun pasına baskı yaparken, pas fake'lerine aldanmamaya çalışmakta fayda var. Kesin veya katiyen aldanılmayacak şeklinde bir komut veremeyiz. Dikkatli olmakda fayda var. Topa baskı yaparken hücum oyuncusuna çok yaklaşmadan, ideal mesafe aralığında, stance'de ve elleri kullanarak pasa baskı yapmak gerekir. 100 % başarılı olacağının bir garantisi yoktur. Her defasında da işe yaramasını bekleyemezsiniz. Daha öncede belirttiğim gibi pasa baskı yapmak, pas kanallarına baskı yapmak takım savunmasının bir ögesidir. Tek bir oyuncunun çabası bir şey ifade etmez. Topa baskı, topsuz oyuncuya baskı yapmak kuralları çerçevesinde pasa baskı yaomak gerekir. Biri baskı yaparken biri baskı yapmaz ise başarıya ulaşamazsınız.

Pasa baskı yapmak, tam saha presslerde büyük önem taşır. Doğru yerde paslara baskı yapmak hücum takımının işini bir hayli zorlaştırır. Press'in arkası risktir. Top kapabilceğinizi rakip takımın hücum süresini çalabilceğiniz gibi, 1x0 turnike de yiyyebilirsiniz. Her press yaptığınızda nasıl başarıya ulaşmayı beklemiyorsanız, pasa baskı konusunda da mutlak başarıyı beklememekte faydar var.

Buraya kadar okuduktan sonra şunu sorabilirsiniz? Peki pasa baskı yapmanın başarısı nedir? Pasa baskı yapmanın başarısını daha doğru bir ifade ile takım savunmasına katkısını bir kaç küçük örnek ile açıklamakda fayda var. Eğer toplu oyuncumuz screen den çıkan bir forvete pas vericekse, ve topsuz forveti tutan kısa oyuncumuz ile toplu oyuncu karşısındaki kısa oyuncumuz bu pasa ve pas kanalına etkili bir biçimde baskı yaparsa, takımımızın kazancı kötü bir pas karşılığında rakibin top kaybı yapmasıdır. Rakip top kaybı yapmaz ise, düzgün pas alamayan forvetin kötü şut kullanmasını sağlayabiliriz. Pas zamanlamasının da bozulması set düzeninin bozulmasına büyük katkı sağlayacaktır elbette.

Kısa oyuncumuz çembere yakın bir noktada, pozisyon almış,post up yapan bir uzun oyuncuya pas vermeye çalışırsa ve biz bu pasa baskı yaparsak ? Uzun oyuncu ile boğuşan savunmacı onun çemberi sırtına alıp post - up yapmasına müsade etmeyecektir. Buda pas açısının bozulması anlamına gelir. Toplu oyuncuya yapılan iyi bir baskı, normalden daha kötü bir pas atmasına neden olur. Topu uzun oyuncunun istediği yere atamaz, çok sert veya yumuşak atabilir. Tabii ki bu arada hücum takımının topu 5 numaraya indirmeye çalışırken hücum süresinden kaybettiği zamanda var...

Genel olarak pas kanallarına baskı yapmak, takım savunmasının bence, en önemli ögelerinden birisidir. Hücumda çok ve çabuk pasa önem veren birisi olarak savunmada da aynı şekilde paslara baskı yapmanın önemine inanıyorum. Takım savunması yaparken paslara baskı yapmak, hücum eden takımın düzenlerini bozmaya yardımcı olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbola Özgü Kuvvet Çalışmalarına Giriş

Ana Hatları ile Transition Defense

Temel Basketbol Eğitimi - Atletik Stance - Dribbling - Komut