Basketbol Koçu - Strateji 2


" Felaketlere giden yol kader değil, kötü stratejidir."


   Koçun strateji hazırlama ve uygulamaya koyma noktasında sarf edeceği efor, saha içinde strateji ve plandan yoksun olarak mücadele etmekten daha fazla yorgunluk getirmez. Stratejisini maçı kazanmak - maçı dengede tutmak - maçı geriden getirmek - maçı kaybetmemek vb. çeşitli fikir kümelerinin üstüne kurgulayabilir. Kurguda çeşitli aksaklıkların olması ile kurguda plana dahil edilmemiş olayların yaşanması durumunda kriz yönetimine karşı planları kademelendirme ve kategorilendirme gerekliliği ortaya çıkar. Birincisinde beklenmeyen olaylar yaşanırken, ikincisinde hesap hatalarının ölümcül sonuçları olur.

   Koçun maç için veya tüm sezonda rakiplerle olan mücadelesinde hazırlayacağı genel - özel srateji için OODA formülünden faydalanabileceğine inanıyorum. Bu formül;

Obviously ; Burda anlatılmak istenen, " clearly - temiz " bir gözlemdir. Gözlem olmadan hipotez oluşturulamayacağı için temiz bir gözlem olmalıdır. Koçun harekete geçmeden önce içinde bulunduğu durumu analiz etmesine işaret eder. Olayları ve insanları görmek istediği gibi değil, olduğu gibi görmelidir.

Orientation; Yönlendirme konusunda koçun anlaşılabilir ve " net " kararlar vermesi gerektiğine işaret eder. Yönlendirmelerin " adress" ettiği oyuncuların stratejiyi anlaması ve pratik olarak göstermesini belirtir. Koçun strateji hazırlarken kendisini hedefe yönlendiren unsurlarıda dikkate alması gerekir. Hedefi " odak noktasını " kaydırmadan tüm maç ( sezon ) boyunca hareket etme kabiliyetini canlı tutmalıdır.

Decision; Karar vermek. Stratejiyi hazırlayan koçun karar almasını ve  kararını uygulamaya geçmeden önceki noktada " kararlı ve kendinden emin olarak "açıklamasıdır. Kararın arkasında bulunan nedenlere hakim olmayan koç, kararlarım sorgulanamaz diyerek kendisine ve takımına en büyük zararı verir. Alınan her karar, diğer kararları bir reddediş ve olumsuzlamadır. Kaynağı ve sebebi belli olmayan kararların, neden - sonuç ve araç - amaç değerlendirmelerinde çöp olarak değerlendirilmesi gerekir. Her sonucun ardından, sonuçtan alınan karar ve kararlara doğru değerlendirme yapılır.

Action; Hareket. Gözlem - Yönlendirme - Karar mekanizmasının sahada işlerlik kazanmasıdır. Karar mekanizması, harekete geçişin oldukça temiz ve anlaşılır olmasına dikkat etmek zorundadır. Harekete geçişin, maçın içindeki plan ve taktiklerin uygulanması ne kadar precise - keskin - olursa startejinin başarısı bu oranda artar. Startejinin hazırlanışı ve uygulanışı arasında " aktarma organları " arasına güç kaybına uğramaması için, koçun stratejinin son aşamasında bunu büyük bir dikkatle değerlendirmelidir. 

  OODA, strateji hazırlama noktasında yön gösterici köşe-taşı olarak kullanılabilir. Tüm sezon için veya maçtan maça farklılık gösteren stratejilerin hazırlanmasında uyulması gereken prensip / kurallardan önce, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda aydınlatıcıdır.


  Koç ve takımın bir bütün olarak hareket etmesi önemlidir. Strateji hazırlama ve bunu uygulamak için çaba sarf etmek, etkili liderliğin gerektirdiği bir özelliktir. Stratejinin üstünde düşünülebilen ve değerlendirilmeye açık olması da ayrı bir özelliğidir. Kapalı ve değiştirilemez stratejilerden ziyade, zamanın akışı içinde yapı-söküme uğramadan belli şartların değişmesine uyum sağlayan veya uyum sağlayabilen bir starteji güçlü bir koçun elinde en büyük silahtır.

  
" Güçlüler yapabildiklerinin en iyisini yapar, 

                                                                                Zayıflar ise yapmak zorunda olduklarını... "












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbola Özgü Kuvvet Çalışmalarına Giriş

Ana Hatları ile Transition Defense

Temel Basketbol Eğitimi - Atletik Stance - Dribbling - Komut